Фотографии

СУКХАСАНА - в превод от санскрит “удобна поза”. Това е най-достъпната от всички медитативни пози. Разполагаме се в седнало положение с кръстосани пред себе си крака. Гърбът и шията са изправени, целия корпус е паралелен с пода, раменете са спуснати далеч от ушите. Върха на главата ни тегли нагоре, таза отново е плътно прилепнал към пода в устойчиво положение. Ръцете са или пред гърдите в молитвен поздрав или свободно отпуснати на коленете с дланите надолу или нагоре. Краката са свити в коленете, коленете са широко отворени, глезените са кръстосани, стъпалата се намират под бедрата. Стараем се горната част на стъпалата да докосва земята, а ходилата - не. В тази и в други медитативни пози може да се подложи одеало или блокче под таза, ако не се получава да стоим удобно и ако коленете не се отварят добре, може също да се подложи нещо меко под тях. Практикуването на асаната развива подвижността на ставите на краката, прави гърба устойчив и издържлив и подобрява кръвообръщението в цялата коремна област. Също, заздравявайки гърба, подобряваме стойката си. #Не се препоръчва при болки и проблеми в коленете и стъпалата. #Грешки, които могат да бъдат допуснати: Заоблен гръб, кръстосани стъпала, НЕ глезени. Кръстосването НЕ е на една линия с центъра на тялото.
СУКХАСАНА – в превод от санскрит “удобна поза”. Това е най-достъпната от всички медитативни пози.
Практикуването на асаната развива подвижността на ставите на краката, прави гърба устойчив и издържлив и подобрява кръвообръщението в цялата коремна област. Също, заздравявайки гърба, подобряваме стойката си.
Не се препоръчва при болки и проблеми в коленете и стъпалата.
Разполагаме се в седнало положение с кръстосани пред себе си крака. Гърбът и шията са изправени, целия корпус е паралелен с пода, раменете са спуснати далеч от ушите. Върха на главата ни тегли нагоре, таза е плътно прилепнал към пода в устойчиво положение. Ръцете са или пред гърдите в молитвен поздрав или свободно отпуснати на коленете с дланите надолу или нагоре.
Краката са свити в коленете, коленете са широко отворени, глезените са кръстосани, стъпалата се намират под бедрата. Стараем се горната част на стъпалата да докосва земята, а ходилата – не.
В тази и в други медитативни пози може да се подложи одеало или блокче под таза, ако не се получава да стоим удобно, както и ако коленете не се отварят добре може да се подложи нещо меко под тях.

Грешки, които могат да бъдат допуснати:
Заоблен гръб, кръстосани стъпала, а НЕ глезени.
Кръстосването да НЕ е на една линия с центъра на тялото.
БАДХАКОНАСАНА в превод - позата на свързващия ъгъл, или позната като поза “пеперуда”. Тази поза също подготвя тялото към изпълнението на падмасана( поза лотос). Как се изпълнява - в седнало положение свиваме краката в коленете като събираме стъпалата плътно притиснати едно към друго пред центъра на тялото. Бедрата и коленете се стараем да са плътно прилепнали към пода като в същото време придърпваме стъпалата към себе си, доближавайки подбедриците към вътрешната част на бедрата. Върха на главата както обичайно изтегляме нагоре като издължаваме целия гръбнак от основата до края му, коремът и гръдната област повдигаме нагоре като разширяваме, разтваряме гърдите. С длани захващаме стъпалата като се стараем да обърнем външната им част към пода( разтворени като книга) и да съединим външните им ръбове. Лактите отвеждаме назад, раменете са далеч от ушите, таза е плътно прилепнал към пода както във всички седящи пози. Позиционираме се като се стараем да отваряме едновременно стъпалата, коленете и да разширяваме тялото като притискаме таза към земята, а горната част - издължаваме нагоре. Тази поза прекрасно разтваря тазобедрените стави, тонизира бъбреците и спомага за правилното функциониране на пикочно-половата система. Предотвратява разширение на вените. Ако не се получава да разтворим коленете и те са повдигнати, полагаме нещо под таза. #не се препоръчва при травми с коленете. #Неправилно изпълнение: заоблен гръб и повдигнати към ушите рамене.
БАДХАКОНАСАНА в превод – позата на свързващия ъгъл, или позната като поза “пеперуда”. Тази поза също подготвя тялото към изпълнението на падмасана( поза лотос).
Тази поза прекрасно разтваря тазобедрените стави, тонизира бъбреците и спомага за правилното функциониране на пикочно-половата система. Предотвратява разширение на вените.
Не се препоръчва при травми с коленете.
Как се изпълнява – в седнало положение свиваме краката в коленете като събираме стъпалата плътно притиснати едно към друго пред центъра на тялото. Бедрата и коленете се стараем да са плътно прилепнали към пода като в същото време придърпваме стъпалата към себе си, доближавайки подбедриците към вътрешната част на бедрата.
Върха на главата както обичайно изтегляме нагоре като издължаваме целия гръбнак от основата до края му, коремът и гръдната област повдигаме нагоре като разширяваме, разтваряме гърдите.
С длани захващаме стъпалата, стараейки се да обърнем външната им част към пода( разтворени като книга) и да съединим външните им ръбове. Лактите отвеждаме назад, раменете са далеч от ушите, таза е плътно прилепнал към пода както във всички седящи пози. Позиционираме се като се стараем да отваряме едновременно стъпалата, коленете и да разширяваме тялото като притискаме таза към земята, а горната част – издължаваме нагоре.

*Ако не се получава да разтворим коленете и те са повдигнати, полагаме нещо под таза.

Неправилно изпълнение: заоблен гръб и повдигнати към ушите рамене.
МАРДЖАРИАСАНА (Поза котка) в превод от думата “марджари” на санскрит, което значи котка.
Асаната се използва за сваляне на цялото напрежение от гърба, увеличава гъвкавостта на гръбнака и разтяга гръбните мускули. Помага много при хронични болки в гърба и областта на шията.
Чудесна поза е за отстраняване на блокажи в областта на кръста и таза.
Не се препоръчва при травми на гърба.

Разполагаме се в позата като заставаме на колене, поставяме дланите точно под раменете и лактите, плътно притиснати към пода. Коленете разполагаме под тазобедрените стави на ширината на таза. Бедрата са паралелни с пода, краката и ръцете се приравняват в една линия.
Изпълняваме позата като на вдишване извиваме гърба надолу във формата на обратна дъга като изтегляме върха на главата нагоре и едновременно с това завъртаме кръста и таза, насочвайки опашката хубаво нагоре.
На издишане отпускаме главата надолу към земята и плавно придърпваме брадичката към гърдите, заобляме гърба в истинска дъга, като при заоблянето издърпваме корема навътре и гърдите нагоре за да извием максимално.

Грешки, които могат да се допуснат са: дланите да НЕ са разположени под раменете и коленете да НЕ са под тазобедрените стави, както и главата да се замята назад твърде силно.
Внимава се с прекомерното извиване в лактите!
МАРДЖАРИАСАНА
СИДХАСАНА в превод от санскрит – „съвършена поза“. Поза, чудесна за подготовка към падмасана ( поза лотос), както и сама по себе си е подходяща за медитации и дихателни практики. Самото й име подсказва това, че асаната спомага практикуващия за постигане на сидхи, т.е. състояния и усъвършенствания, които му помагат по пътя на пълната самореализация.
Асаната работи за разтваряне на коленете и стъпалата. Засилва работата в областта на кръста и помага за хармоничната дейност в областта на половите органи и храносмилателната система. Също спомага за контролиране и сублимиране на сексуалната енергия. Ползва се при стрес и безсъние също.
Не се препоръчва единствено при проблеми с кръста.

Разполагаме се в медитативната поза в седящо положение като тазобедрените кости са плътно прилепнали към пода. Гърба и шията са изправени, раменете са спуснати далеч от ушите, върха на главата тегли нагоре към небето. Краката разполагаме пред тялото, свити в коленете един пред друг, като пръстите на горния крак се намират между бедрото и свивката на долния крак, а петата опира в пубисната кост. Петата на долния крак се пада под гениталиите като оказва натиск там, а пръстите са заключени между бедрото и свивката на горния крак.
Ръцете са свободно отпуснати на коленете.

Грешки, които могат да се допуснат:
Закръглен гръб, пръстите на краката да НЕ са заклещени между бедрото и свивките, както и таза да е повдигнат от пода.
ВРИКШАСАНА или в буквален превод от санскрит – “врикша” е дърво, т.е. „Поза дърво“.
Тази асана попада в категорията на балансовите пози, спомагащи за поддържането на баланса в нас, учейки ни да сме здраво стъпили на земята.
Поза дърво развива чувството ни за равновесие и устойчивост, укрепва стъпалата, коленете, всички мускули на краката, помага също и при плоско стъпало. Работи и за разтваряне на тазобедрените стави.
Не се препоръчва при проблеми в краката и болки в ставите.

Разположението в позата : в изправено положение свиваме единия крак в коляното като го поставяме на бедрото на другия. Стъпалото на свития крак плътно се притиска към бедрото и петата му е опряна в промеждутъчната част между бедрото и гениталиите. Тялото е насочено изцяло напред. Ръцете повдигаме изпънати над главата или поставяме в молитвен поздрав пред центъра на гърдите. Гръбнакът е изтеглен по цялата си дължина, върхът на главата ни тегли нагоре. Стараем се да отваряме таза като разтваряме сгънатото коляно встрани и назад така че бедрото да дойде на една линия с другото бедро. Гръдният кош е разтворен.
Опорния крак е изпънат, активен, бедрото и колянната чашка държим в тонус, стъпалото е плътно прилепнало и притиснато здраво към пода, пръстите сочат напред. ПОГЛЕД В ЕДНА ТОЧКА (ДРИШТИ) /това важи за всички балансови пози/.

Грешки, които често се допускат: тялото и таза се завъртат по посоката на сгънатото коляно вместо коляното да се отваря встрани и да се насочва тялото изцяло напред ; пръстите на опорния крак са свити, а НЕ правилно позиционирани и прилепнали към пода. Това губи устойчивостта ни.
ВИРАСАНА ( позата на героя ).
Тази прекрасна асана може да се изпълнява веднага след хранене, тъй като помага за доброто храносмилане, стимулирайки храносмилателната система. Полезна е също при разширени вени, отнемайки напрежението от краката. Това е една от асаните, които работят за разработване на стъпалата и ходилата. Помага при плоско стъпало.
Не се препоръчва при проблеми с коленете и стъпалата.

Разположението в позата е сядане между петите.
Основни акценти: гърбът е напълно изправен от опашната кост до върха му ; центърът на главата ни тегли нагоре. В същото време тазът е плътно прилепен към пода като опашката сочи надолу. Коремът е прибран, което помага на гърба да стои изправен. Ръцете поставяме на коленете свободно изпънати в лактите или поставяме в скута си с длани една в друга.
Коленете са събрани и се стараем да завъртаме бедрата навътре. Стъпалата са плътно прилепнали към пода с горната си част, петите завъртаме навън, а пръстите събираме навътре.

*Ако не се получава да седнем между петите, може да подложим блокче или навито одеало под таза и тогава да се позиционираме в позата.
Или първо да изпънем единия крак напред като другият е свит назад и опитаме да седнем по този начин. Може да изредуваме краката.

Неправилно изпълнение: коленете са раздалечени, гърбът е заоблен.
Успех!

Успешна практика!