РАДОСТТА

юли 30, 2021 0 Comments

Какво е радостта, погледната точно днес през един друг ъгъл…моят?

Днес, докато се къпех под душа/ времето, в което преминават толкова осъзнавания през мен и мой любим ритуал/ ми минаха всички тези мисли, които ми се иска да споделя сега с вас.

Защо когато се случи в живота ни нещо, което сме чакали дълго време или сме желали някога, изпитваме познатото чувство на щастие, удовлетвореност и радост от живота, а когато нещата не се получават или не вървят така, както ни се иска или сме мечтали, ние най-често рухваме или започват да ни заливат всички, нечужди на никой от нас – тревожни мисли, опасения, страхове и се чувстваме / колкото и да не ми се иска да ползвам този термин/ нещастни? Може би ще се съгласите, че това е така и всеки ще открие по нещо вярно за себе си. Защо е така? Защо?

Най-комфортното действие, лесно и неизискващо нищо от наша страна, е да се радваме, когато има поводи за радост и да сме тъжни, когато нямаме такива или … през цялото останало време. А като се замислим колко дълго е всъщност ТОВА ОСТАНАЛО ВРЕМЕ!?

Ами да, това е може би по-голямата част от времето ни. Колко различна представа можем да имаме за нещата докато не се вгледаме по-сериозно във тях!?

Това наистина е по-голямата част от живота ни и така избираме да я прекарваме…Няколко пъти е прибягвало това през аналитичния ми ум, но се е задържало за кратко време или в няколко последователни ситуации и до там..После навика взема превес отново. Пак въпросът Защо?

Защото така е ПО-ЛЕСНО – това е механичният модел и там не се изисква да му мислиш, така е било и така ще бъде.

Другото действие и този ъгъл, през който ми се иска днес да надникнем поне с едното око – изисква Действие, иска УСИЛИЕ, изисква нов навик,тоест нещо да променим. Каква промяна? Нека погледнем на нещата така!

Думата Радост, ако я погледнем през призмата на Йога, се свързва с термина Сантоша, или в превод от санскрит – Доволство, удовлетворение, Радост от всичко! Радост от всичко, което имаш, Доволство  от настоящето и Удовлетворение от всичко такова, каквото е. 

Свикнали сме да сме обвързани с обекти и всякакви конкретности и това някак си така се е вляло в нас, че е станало цяла част от нас. Ако имаме резултати – сме щастливи, ако имаме автомобил и дом – сме доволни, ако имаме работа и успехи – сме удовлетворени и спокойни. Предали сме едно конкретно значение и смисъл на думата Радост.

Ако я съпоставим с горепосоченият принцип и ценности от едно друго естество като науката на Йога, там значението е друго – БЪДИ ДОВОЛЕН И РАДОСТЕН ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ!

Бъди доволен когато ти върви, когато се случват нещата, Но бъди доволен и когато те още не се случват и не са узрели, когато нищо не се случва…Бъди радостен не само при завършени проекти и осъществени цели, а бъди Радостен и докато ги случваш, по пътя на проправянето на тунела към тях. Имай Доволство от нещата, с които разполагаш и им се радвай, но бъди Доволен и когато не разполагаш с тях. И най-важното – не просто доволен или повече и по-малко доволен – БЪДИ ЕДНАКВО ДОВОЛЕН! Старай се да оценяш миговете еднакво и бъди АБСОЛЮТНО РАВНО УДОВЛЕТВОРЕН ВЪВ ВСИЧКО! И ето това е най-трудното.

Ето това изисква усилие.

Колко ново е за нас да чуем :“Радвай се, че това Не се получи, така може би е по-добре за теб!” или ”Бъди щастлив от всичко, което имаш !”. Лесно звучи на думи, а колко сложно е всъщност. Сложно да го почувстваш. Как да се израдваме, че нещо не ни се получи? Или да се радваме, че нямаме нещо, което така искаме? Как може да се зарадваме истински? 

Като изместим фокуса си само и единствено от обекта на желанието ни и го пренесем върху цялата картина. Кое всъщност е Радостното и истинското и което всички дълбоко в себе си знаем!? Това е , че сме живи. Това, че ни има. Това, че имаме възможността да случваме каквото и да било. И то всъщност е каквото си пожелаем. Замисляли ли сте се, че това са наши прищявки?

Нашите мечти са нашите претенции – искам това, следвам онова…На едно по-дълбоко ниво знаем, че това са знаците от нашия път, но ние решаваме. Ние си създаваме мечтите и си преначертаваме постоянно пътя. Какво има тогава да се оплакваме и да сме тъжни или “нещастни”?

Ами тази свобода – какво ще кажем за нея? НИЕ СМЕ СВОБОДНИ! Ние имаме свободния избор да решаваме и това й правим във всеки един миг. НЕКА МУ СЕ НАСЛАДИМ! НЕКА ГО ИЗЖИВЕЕМ! НЕКА БЪДЕМ ЩАСТЛИВИ, ЧЕ ИМАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ТОВА!

РАДВАЙТЕ СЕ НА ВСЕКИ ДЕН, НА ВСЕКИ МИГ, НА ВСЯКО УСПЯЛО И НЕУСПЯЛО НАЧИНАНИЕ, НА ВСЯКО ТЕРЗАНИЕ ИЛИ МИСЛИ, КОИТО НИ ВРЪХЛИТАТ – ЧРЕЗ ТЯХ ИЗРАСТВАМЕ, АМИ КАК ИНАЧЕ?

РАДОСТТА е да сме тук!

Да оценим и да погледнем именно през този процеп и да видим – “ Колко интересен е пътят на живота ни ?“! А ако не ни е интересен – нека се посмеем колко скучен сме го направили и да го променим.

Можем да го правим във всеки един момент и да си играем! Затова се казва, че животът е игра – защото създателят сме ние! Играй и наблюдавай собствените си ходове и бъди готов да се смееш и да ги променяш!

Ето това е Радостта , през която погледнах отново днес – РАДОСТТА от приемането и прегръщането на цялата палитра на прекрасния живот, която за наше щастие е Истински цветна и разнообразна!

ОЦЕНИ ВСИЧКИТЕ Й ЦВЕТОВЕ !!!

Вашият коментар