Натурално боядисване на яйца

натурално боядисване на яйца
май 29, 2021 0 Comments

Днес решихме да изпробваме една различна рецепта и начин за боядисване на яйца за Великден 2021 г. / тъй като всичко е различно (wink) защо да не дойде ред и тази традиция да претърпи “ промени “ или да възобнови стари традиции/.

Споделяме с вас един напълно натурален начин за боядисване на яйцата,тъй като при боядисването с всякакъв вид химични бои , колкото и безобидно количество боя да попада под черупката по време на процеса , все пак това “ безобидно“ попада в нашия организъм и най-вече в организма на децата , имайки впредвид , че основно заради тях се оцветяват яйца за празника.

И така … Начинът е много лесен и за него са необходими само два продукта :
Съставки :

  • люспите на няколко глави лук / за предпочитане е да миксирате от два вида лук – червен и обикновен , тъй като става по-цветно /. Количеството използвани люспи зависи от броя на яйцата , които ще боядисвате ,както и от това , колко шарени желаете да се получат яйцата/ за 10-11 яйца използвахме люспите от десетина глави лук/.;
  • 1 глава сурово цвекло .
  • Помощни средства :
  • -марля/тензух или чорапогащник за завиване на яйцето/ ние използвахме чорапогащник/
  • -малки ластички или конци / за завързване на завитото яйце.

Започваме :
1.Нарязвате максимално на ситно люспите в купа , за да е удобно да ги овалвате после там направо.
2.Цвеклото обелвате и измивате.
3.Приготвяте съответния брой марли или тензух/или нарязан чорапогащник/ във формата на квадрат и с такъв размер , че да може да завиете цялото яйце в него така , че да не остава непокрито. Ако използвате чорапогащник е лесно , понеже се разтяга и позволява да го обгърнете както трябва. 4.Приготвяте и съответният брой малки ластици или конци.
Приготвяте измитите Сурови яйца и започвате да овалвате мокрото яйце в купата , в която са нарязани люспите. Покривате яйцето хубаво с люспи и го постявате в подготвеното квадратно парче марля и завивате. Връзвате с ластичката / или конец добре за да не се разхлаби по време на варенето и го подреждате в тенджера . Така процедирате със всички останали яйца/ плътно пристегнати / и нареждате внимателно в подходящата за целта тенджера и след като сте ги наредили, заливате догоре с вода и добавяте обеленото и нарязано на едри парчета/или на две части/ цвекло , което да се вари заедно с яйцата. Котлона е на максимална степен до завирането, а след това намаляте на средна степен и варите 10 минути.

Сваляте съда от котлона , изсипвате водата , в която са вряли , и заливате със студена вода да се охладят. След като са поизстинали, изваждате едно по едно яйцата , разрязвате марлята за да извадите яйцето , и почиствайки го от полепналите люспи , яйцето вече е готово !Следва завършващият етап с намазване с олио с помощта на памучен тампон и вашите уникални яйца са готови за подреждане във Великденската кошничка . Успех ! Наистина стават автентични и много красиви !

*Прилагаме и линк за видео за сега само на руски език

Вашият коментар