Една приятелка сподели с мен тази рецепта и сега аз искам да я споделя с вас (smiley)
Рецептата силно откликна на семейството ни и доста често я включваме в менюто си. Затова мисля, че може да е полезна и да допадне и на някой друг.
Рецептата беше малко по-различна, но претърпя някои изменения спрямо нашия вкус. Ще ги опиша и всеки, който желае, може да я направи по избрания от него начин. И в двата случая СПОРЕД МЕН става мноого вкусен и полезен хляб (smiley)
И така…
Необходими продукти:
200 гр. Ленено брашно ( или ленено семе/цяло или мляно/ и го смилате на нутрибулета до получаване на брашно/ ;
1 чаена лъжичка сода ;
1 чаена лъжичка сол ;
3 яйца илиии за Веган вариант аз заместих това с 3 супени лъжици ленено семе/ цяло/ , което оставяте предварително да се накисне( може за час, може и от предната вечер, важно е да стане лигаво (smiley) ). Този заместил научих от една друга чудесна рецепта, която също ще споделя с вас ;
5 чаени лъжички кокосово масло - втечнено ( или краве масло ). С краве масло не съм го пробвала ;
120 мл топла вода ;
Начин на приготвяне :
Загрявате фурната на 170 градуса с вентилатор. Намазнявате малка тавичка с масло ( аз отново намазвам с кокосово, тъй като почти винаги ползвам него като заместител ).
Взимате купа и разбърквате в нея сухите съставки. В отделен съд смесвате яйцата/ или накиснатото ленено семе вместо тях /, маслото и водата. Започвате да добавяте постепенно течната смес към сухата, бъркайки с ръце, до получаване на тесто. Не бъркайте прекалено много ! 
Изсипвате сместа в намазнената тавичка и оформяте хлебче. Хубаво е да имате тавичка с размер 20 х 10 см, защото е най-подходяща! Пече се 25-30 минути и е готово!
*Ако при разбъркването на сместа ви се стори странен аромата, това е от смляното ленено брашно. За някой, който няма опит с тези продукти, да го има в предвид, но за тези, които често използват същите за други рецепти, всичко е окей (smiley). Надявам се ви хареса! Бон Апети!
Приготвянето е много лесно и се получава буквално за 20 минути замесване, а аз ОБОЖАВАМ ЛЕСНИТЕ И ВКУСНИ РЕЦЕПТИ(smiley).

*И да добавя от личния си опит като домакиня - за улеснение в последствие може да си правите двойна доза от продуктите за по-голям хляб(и съответно в по-голяма тавичка) като съхранявате в хладилник.
Споделената рецепта е в подкрепа на храненето със здравословни и растителни продукти! Опитът ми показва, че тези продукти са напълно приложими в познатите ни или стандартни рецепти, а старанието за максималното им ползване като заместител на животински или нездравословни продукти има достатъчно голям брой положителни ефекти, погледнато от много различни гледни точки. Храненето не е най-важният и единствен аспект от живота, но придържането към здравословен начин определено ни помага да вървим в правилната посока и е един чудесен навик. Поддържайки физическото си здраве и грижейки се за своето тяло, ние ще можем да се погрижим по-добре и за останалите важни сфери от живота ни !

Вашият коментар

Explore More